Acasa
Artisti
Cautare
Cont nou
Contul meu
Contact
Intrebari
Galerie
Pictori
 
Biografia artistului
Stela Vesa
 

Numele artistului
Stela Vesa Stela Vesa

Cuvinte artist
NIHIL SINE DEO
Data Nasterii
1946, Bihor
Teme Preferate
Personaje, compozitii, flori, teme fantastice
Culori Preferate
toate culorile
   
 
Viata Profesionala

Facultatea de Arte Plastice, Universitatea Timisoara
Membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania - sectia pictura
Membra a Asociatiei Internationale de Arte Plastice, afiliata la UNESCO
A predat la catedra 35 de ani   PICTURA

Expozitii Personale

20(selectie)Expozitii personale 2013-Muzeul National Cotroceni,2014-Palatul ONU GENEVA "The Touch of Muses ",Geneva 2014, LE PRINTEMPS DES MUSES --CONSILIUL EUROPEI.personale in tara si strainatate ( SUA ),Suedia,
, face parte ca membru si co-fondator al grupului AVA in cadrul galeriei Ava - Gallery New York

 

Expozitii Colective

45 de expozitii peronale si de grup in tara si strainatate, din care amintim:(selectie)
Suedia(Malmo-Bastad)
Franta(Epinouse, Drome)
Belgia(Maasmeckelen)
Austria(Eisenstad si Tirol)
Ungaria(Debrecen, Komlo)
USA(Denver, New York, Santa Barbara-California),
Expozitia Nationala de arta, Palatul Parlamentului, sala Brancusi, Bucuresti, dec 2006

Spania , 2010-2011.(Barcelona, Lleida, Tarragona, Salduba)

Premii
 Expune tablouri in BUCURESTI- in CASA DE LICITATII ARTMARK_unde sunt licitate .
Distinctii
 
Critici

Cu originalitate si o imaginatie debordanta, Stela Vesa (n. 1946) este una dintre importantele personalitati ale artei contemporane.

Artista da dovada de o forta exploratoare profunda a culorii si a liniei, creand un intreg armonios, in care culorile alterneaza intre suprafete linistite si cascade coloristice pline de viata. Ea combina conceptele spatiale tridimensionale ale Renasterii cu idea artei moderne a spatiului plat. Artista sintetizeaza aceste doua directii, astfel incat picturile sale sunt, in acelasi timp, bi-dimensionale, dar si, in mod extraordinar, pline de spatiu. Aceasta abordare a spatiului creeaza o tensiune pozitiva in lucrarile artistei, tensiune care da nastere atat senzatiei de miscare, dar si unei armonii senzoriale eterne intre perceptiile vizuale si cele intuite.

Picturile artistei atrag intr-un dialog cu pictura, evocand emotii care genereaza o stare de echilibru interior. Privitorii trec prin pictura Stelei Vesa intr-o lume secreta, unde fiecare linie se onduleaza in armonie cu intregul, si unde personajele comunica prin gesturi mici si delicate, plasmuind astfel un univers intim, unde putem sa ne bucuram de frumusetea pura a liniei si a culorii.


Adriana Vesa, Catalog Grup D'art Escola, Temporada, 2012

Stela Vesa este o artistă cu o fantezie debordantă, atât în modul de a-și crea operele, care de multe ori aduc spre un baroc copleșitor, cât și în toate gamele de culori și desene. Într-unul din tablourile sale, intitulat „Salon de biliard”, ceea ce și este, putem să observăm de mai multe ori curcubeul pe rochiile a trei modele opulente care trebuie să contemple partide interesante din acest sport nobil. Fantezii, eleganță și câteodată chiar senzualitate și exuberanță sunt câteva dintre notele ce se pot citi în operele artistei. Fiecare din lucrările sale reprezintă o căutare continuă de emoții și dorințe, chiar dacă în străfundul pensulei lui Vesa sunt nivele înalte de curaj și mai ales viață.

Maniera profundă de a explora folosirea diferitelor culori, este o altă fațetă a acestui artist atât de special; iar acest lucru l-a reușit datorită modului în care se izolează de lumea ce o înconjoară, ceea ce, totodată, i-a permis o muncă continuă și conștientă, cu emoțiile sale crude sau cu dorințele sale extravagante, mixt ce dă o armonie în varii forme, o muzicalitate deloc clasică, ci foarte actuală, de azi.


J. Pedro Ortega, Barcelona, Spania, 2011

Cu simtul ei unic al culorii, liniei si compozitiei, Stela Vesa (1946) creaza portrete care sunt in acelasi timp fantastice si elegante, surprinzandu-si subiectele in momente de meditatie sau dialog intim. Senzualitatea exuberanta a lucrarilor sale transporta privitorul in lumea picturala a artistei, creandu-i astfel o imagine de nesters a momentului, care comunica cu toate simturile.

Izolarea relativa in care artista a ales sa traiasca si sa picteze i-a permis sa isi dezvolte un stil singular, cu o forta si nivel al expresiei rar intalnit. Lucrarile ei reprezinta o adanca explorare a culorii si a esentei formei umane, portretele ei abunda in miscare si fluditate a formei; iar paleta sa coloristica, vibranta, provoaca in mod intentionat un raspuns puternic emotional si senzual in privitor.

Fiecare creatie unica a pictoritei reprezinta cautarea sa continua de a comunica emotiile si dorintele pure pe care toti le impartasim, prin prisma unui alt timp, un alt loc, sau un alt univers, un loc care pastreaza un sens al armoniei si elegantei care, poate, mai exista numai in amintirile sau visele noastre.


Tateo Nakajima, dirijor, Artec, New York, USA, 2010

Intre o perceptie senzoriala a formelor culorilor cu o descompunere si o recompunere a lor particulara, Stela Vesa exprima o singularitate in peisajul plastic romanesc. Izolarea in care creiazao feresc pe Stela Vesa de jocurile facile construindu-si astfel opersonalitate unica, un univers specific, cu totul particular in peisajul plastic. Asumandu-si experientele esentiale ale acestui secol, evoluand in spatial unui figurativism descompus in perspective cubiste, uneori grav, alteori intr-o exuberanta ludica , uneori realist, alteori fantastic, expressionist prin intensitatea tonului, universul sau este coerent si inconfundabil.


Conf. dr. Nicolae Branda, Arte Vizuale, 2001

Stela Vesa apartine unui tipar geografic, fundamental pentru definirea unui tip de existenta unde sentimentul sacru sa dovedit a fi o componenta permanenta a mentalului individual. Muzicalitatea continuta in modul de orchestrare a ritmurilor si a planurilor, se asociaza cu acuratetea la nivelul fiecarei lucrari. Armonia poetica nascuta din valorizarea culorilor pure, calde, din orchestrarea luminii, dominatoare si discreta, in acelasi timp, creiaza o atmosfera cu sugestii si inclinatii spre fantastic. Pictura ei din ultima perioada, acapareaza prin sensibilitatea gestului creator, impune prin formule stilistice si compozitionale (…) generatoare de echilibru interior, de sentimente ce oscileaza constant intre sacru si profan.


prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor Oradea, 1997

La galeria Angelsback expune pictorita romanca Stela Vesa, arta sa inrudindu-se puternic cu cea a lui Lothe si a precursoprilor sai Matisse si Picasso. Pictorita utilizeaza o tehnica geometrica, reprezentind diferitele obiecte ca intr-o proiectie. Aici suprafetele sunt clar delimitate, atat in ceea ce priveste culoarea cat si conturul. Stela Vesa are un stil distinct (aparte) care tinde spre exact, perfectiune si spre absolut, atat in privinta luminii, formei, cat si cand este vorba de echilibru si impresia intima, stabilitatea launtrica, este evidenta in pictura ei.


Curth Goedecke, critic de arta, Suedia, 1994

 

Subiecte
Teme
Tehnici
Cromatica